Reklama

Szarlotka z kruszonką w słoiku

Do szarlotki w słoiczkach można wykorzystać gotowe ciasteczka, chociażby herbatniki, ale warto zadać sobie odrobinę trudu i zrobić ją na kruszonce.

Składniki

  • 100 g mąki
  • 80 g ksylitolu
  • 100 g masła
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Składniki na masę

  • 4 jabłka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • garść rodzynków
  • cynamon
  • sok z ½ cytryny

Składniki na solony karmel

  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól gruboziarnista lub w płatkach

Przygotowanie:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać ksylitol i zimne masło. Wysiekać. Dodać płatki migdałowe. Zagnieść. Ciasto przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i rozwałkować. Piec przez 12-15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić i pokruszyć.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o jarzynowych oczkach. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić starte jabłka, dodać rodzynki, przyprawić cynamonem, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i podsmażyć.

Na drugiej patelni roztopić cukier. Zdjąć z ognia i wlać mleczko kokosowe (tylko gęstą zawartość puszki - bez wody). Dodać olej kokosowy. Wymieszać. Gdy wystygnie, dodać sól.

Reklama

Na dno słoiczka wsypać trochę kruszonki. Nałożyć jabłka, na jabłka solony karmel. Następnie ponownie kruszonkę, jabłka i karmel. Na samej górze umieścić kruszonkę. Udekorować miętą.

Zobacz także:

Prosta zapiekanka z ziemniaków

Quebonafide na Fame MMA 11. Raper dał jednoznaczną odpowiedź

Polsat
Dowiedz się więcej na temat: Przepisy Ewy Wachowicz | Ewa Wachowicz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy