Szarlotka z kruszonką w słoiku
Do szarlotki w słoiczkach można wykorzystać gotowe ciasteczka, chociażby herbatniki, ale warto zadać sobie odrobinę trudu i zrobić ją na kruszonce.
Składniki
- 100 g mąki
- 80 g ksylitolu
- 100 g masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
na masę
- 4 jabłka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- garść rodzynków
- cynamon
- sok z ½ cytryny
na solony karmel
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól gruboziarnista lub w płatkach
Przygotowanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać ksylitol i zimne masło. Wysiekać. Dodać płatki migdałowe. Zagnieść. Ciasto przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i rozwałkować. Piec przez 12-15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić i pokruszyć.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o jarzynowych oczkach. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić starte jabłka, dodać rodzynki, przyprawić cynamonem, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i podsmażyć.
Na drugiej patelni roztopić cukier. Zdjąć z ognia i wlać mleczko kokosowe (tylko gęstą zawartość puszki - bez wody). Dodać olej kokosowy. Wymieszać. Gdy wystygnie, dodać sól.
Na dno słoiczka wsypać trochę kruszonki. Nałożyć jabłka, na jabłka solony karmel. Następnie ponownie kruszonkę, jabłka i karmel. Na samej górze umieścić kruszonkę. Udekorować miętą.
Zobacz także: