Reklama

Szaszłyk z mielonego mięsa

Składniki

  • 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • jajo
  • sucha kromka pieczywa tostowego
  • po 1/4 czerwonej i żółtej papryki
  • sól, pieprz, wędzona papryka
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Kromkę chleba tostowego namaczamy w wodzie i odciskamy. Cebule obieramy. Jedną kroimy na ćwiartki, drugą drobno siekamy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Papryki kroimy w dużą kostkę.

Do mielonego mięsa dodajemy odciśnięty chleb, jajo, cebulę, czosnek, doprawiamy pieprzem, wędzoną papryką, solą i wyrabiamy, by składniki się połączyły. Z powstałej masy formujemy 12 średniej wielkości pulpecików. Po trzy nadziewamy na drewniane szpatułki na przemian z pokrojoną czerwoną i żółtą papryką, a także ćwiartką cebuli.

Reklama

Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju i smażymy szaszłyki 8-10 minut na wolnym ogniu z każdej strony. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym z dodatkiem mięty z ryżem lub tostami.

Zobacz także:



Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy