Szaszłyk z mielonego mięsa
Przygotowanie:
Kromkę chleba tostowego namaczamy w wodzie i odciskamy. Cebule obieramy. Jedną kroimy na ćwiartki, drugą drobno siekamy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Papryki kroimy w dużą kostkę.
Do mielonego mięsa dodajemy odciśnięty chleb, jajo, cebulę, czosnek, doprawiamy pieprzem, wędzoną papryką, solą i wyrabiamy, by składniki się połączyły. Z powstałej masy formujemy 12 średniej wielkości pulpecików. Po trzy nadziewamy na drewniane szpatułki na przemian z pokrojoną czerwoną i żółtą papryką, a także ćwiartką cebuli.
Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju i smażymy szaszłyki 8-10 minut na wolnym ogniu z każdej strony. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym z dodatkiem mięty z ryżem lub tostami.
Zobacz także: