Szaszłyki pełne aromatu
Składniki
- bakłażan
- cukinia
- żółta papryka
- kiść pomidorków koktajlowych
- opakowanie pieczarek
- 4 szalotki
- po łyżce oliwy, sosu sojowego, przeciśniętego przez praskę czosnku
- po łyżeczce papryki wędzonej, kuminu i ziół prowansalskich
- 15 dag surowego boczku
- sól i pieprz do smaku
Z oliwy, sosu sojowego, czosnku i przypraw przygotuj marynatę.
Bakłażana pokrój w około 1,5-2 cm plastry. Rozłóż je na desce i z obu stron posyp solą. Po około 10 minutach opłucz je, osusz i pokrój w dużą kostkę.
Warzywa dokładnie umyj, a następnie pokrój paprykę, cukinię i pieczarki w dużą kostkę, szalotki w ćwiartki. Pomidory zostaw w całości. Wszystkie warzywa wymieszaj z marynatą i odstaw na co najmniej 20 minut.
Warzywa i kawałki boczku nabijaj na szpikulce w dowolnej kolejności. Grilluj z każdej strony do momentu, aż pieczarki i cebula będą miękkie.