Szaszłyki przeplatane papryką
Szaszłyki można zrobić z karkówki wieprzowej albo tłustszej wołowiny (jak na rosół), a najlepiej jagnięciny.
Składniki
- 40 dag filetu z kurczaka
- 40 dag łopatki
- 3 kolorowe papryki
- 50 dag pomidorów
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki bulionu
- 4 gałązki majeranku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 torebki ryżu
- sól, pieprz,
- papryka słodka i ostra
30 min
4
Mięso umyć, pokroić na duże kawałki. Obsmażyć na oleju. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Na szpikulce nakładać na przemian usmażone mięso i paprykę. Na oleju pozostałym po mięsie obsmażyć obrane ze skórki pomidory, dodać koncentrat i bulion, doprawić, włożyć szaszłyki, dusić 10 minut.
Posypać pokrojoną w cienkie pierścionki cebulą i majerankiem, podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Zobacz także: