Szaszłyki przeplatane papryką

Szaszłyki można zrobić z karkówki wieprzowej albo tłustszej wołowiny (jak na rosół), a najlepiej jagnięciny.

 Mięso umyć, pokroić na duże kawałki. Obsmażyć na oleju
Mięso umyć, pokroić na duże kawałki. Obsmażyć na oleju123RF/PICSEL

Składniki

  • 40 dag filetu z kurczaka
  • 40 dag łopatki
  • 3 kolorowe papryki
  • 50 dag pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 4 gałązki majeranku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 torebki ryżu
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka i ostra
30 min
4

Mięso umyć, pokroić na duże kawałki. Obsmażyć na oleju. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. 

Na szpikulce nakładać na przemian usmażone mięso i paprykę. Na oleju pozostałym po mięsie obsmażyć obrane ze skórki pomidory, dodać koncentrat i bulion, doprawić, włożyć szaszłyki, dusić 10 minut. 

Posypać pokrojoną w cienkie pierścionki cebulą i majerankiem, podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Zobacz także: 

Gotowanie bez oleju i soliStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas