Szaszłyki śródziemnomorskie z sosem migdałowym
Lekkie i pomysłowe
1. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze skórką, sokiem z cytryny oraz ziołami, musztardą, cukrem i 5 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
2. Mięso pokrój w grubą kostkę i włóż do marynaty. Odstaw na 1 godzinę w chłodne miejsce.
3. Migdały upraż lekko na suchej patelni. Zmieszaj z 150 ml wody, syropem klonowym, octem jabłkowym i 4 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw solą, pieprzem i zgniecionym ząbkiem czosnku.
4. Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie (1-2 mm) pasy. Zroluj je.
5. Kawałki kurczaka nadziewaj na szpadki na przemian ze zrolowanymi cukiniami. Grilluj 8 minut. Podawaj z sosem migdałowym.