Szaszłyki z krewetek na pikantnie
Szaszłyki to bajecznie pyszne danie. I proste: nie wymaga wielu przygotowań!
Składniki
- 18 dużych obranych krewetek (świeżych lub mrożonych)
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka bazylii
- 3 łyżki oliwy
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz, chili
Sposób przygotowania:
1. Krewetki opłukać, ew. rozmrozić. Jeśli na grzbiecie widać czarne jelito, rozciąć i usunąć.
2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Liście bazylii opłukać, osuszyć, posiekać. Cytrynę i limonkę umyć, sparzyć wrzątkiem, z cytryny wycisnąć sok.
3. Krewetki przełożyć do dużej miski. Dodać czosnek, musztardę, oliwę, sok z cytryny, doprawić na ostro solą, pieprzem i chili, wymieszać. Miskę przykryć, wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
4. Krewetki nabijać po 3 sztuki na szpikulce do szaszłyków. Ułożyć na aluminiowych tackach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 5-7 minut, przyrumienić. Podawać gorące z ćwiartkami limonki, posypane posiekaną bazylią.
Zobacz także: