Szaszłyki z mięsem i owocami
Tuż przed podaniem szaszłyki można polać sosem z oliwy z oliwek zmiksowanym ze świeżymi liśćmi bazylii.
1. Pierś kurczaka opłukać, pokroić w kostkę wielkości około 3 cm. Oprószyć solą, pieprzem i papryką, schładzać 30 min (a najlepiej przygotować poprzedniego dnia i trzymać w lodówce).
2. Mięso obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Wystudzić.
3. Plasterki szynki pokroić w paski, zwinąć w ruloniki. Ser pokroić w kostkę.
4. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, przepołowić. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na spore kawałki.
5. Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno: rulony z szynki, truskawki, kawałki sera, brzoskwini, kurczaka. Ułożyć na półmisku, przed podaniem schłodzić.
Zobacz także: