Reklama

Szaszłyki z ryżem i brzoskwiniami

Składniki na 4 porcje

  • 600 g filetów z kurczaka
  • 300 g marchwi
  • pęczek dymki
  • 150 g brzoskwiń z puszki
  • olej
  • 200 g ryżu basmati
  • 2 łyżeczki sosu chili
  • 100 g dżemu brzoskwiniowego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

1. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w duże kostki.

2. Obraną i umytą marchewkę oraz brzoskwinie kroimy w kostkę. Cebulkę dymkę siekamy, a łodyżki szczypioru przekrawamy na pół, a następnie kroimy w długie pasy. 

3. W garnku rozgrzewamy olej, przekładamy marchewkę i krótko podsmażamy. Dodajemy ryż, zalewamy 600 ml wody, doprawiamy pieprzem, solą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu aż ryż będzie miękki. Dwie minuty przed końcem dodajemy cebulę, szczypior i pokrojone morele.

Reklama

4. Mięso nadziewamy na drewniane patyczki, oprószamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy szaszłyki.

5. Dżem mieszamy z sosem chili. Do szaszłyków dodajemy masło, polewamy je dżemem i dalej podsmażamy, obracając, by mięso pokryło się owocowym sosem. Na talerze wykładamy ryż i szaszłyki, podajemy.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy