Szaszłyki z ryżem i brzoskwiniami
1. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w duże kostki.
2. Obraną i umytą marchewkę oraz brzoskwinie kroimy w kostkę. Cebulkę dymkę siekamy, a łodyżki szczypioru przekrawamy na pół, a następnie kroimy w długie pasy.
3. W garnku rozgrzewamy olej, przekładamy marchewkę i krótko podsmażamy. Dodajemy ryż, zalewamy 600 ml wody, doprawiamy pieprzem, solą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu aż ryż będzie miękki. Dwie minuty przed końcem dodajemy cebulę, szczypior i pokrojone morele.
4. Mięso nadziewamy na drewniane patyczki, oprószamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy szaszłyki.
5. Dżem mieszamy z sosem chili. Do szaszłyków dodajemy masło, polewamy je dżemem i dalej podsmażamy, obracając, by mięso pokryło się owocowym sosem. Na talerze wykładamy ryż i szaszłyki, podajemy.