Szczyt dobrego smaku
Rejony w pobliżu Machu Picchu, miasta wpisanego na listę jednego z siedmiu cudów świata, kryją w sobie jeszcze jeden sekret. To tu uprawiana jest peruwiańska kawa uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Aby udać się w tę pasjonującą smakową podróż, wystarczy skosztować sezonowej propozycji Starbucks Peru, serwowanej w kawiarniach i dostępnej jako kawa paczkowana do spożycia w domu. To rzadka okazja by spróbować niedostępnego na co dzień smaku kawy i poczuć płynącą z niej moc Królestw Inków.
Imperium smaku
Do uzyskania wyjątkowego smaku potrzebujemy czasu, a niekiedy… poziomu – w tym przypadku wysokości upraw drzew kawowca. Kawa z Andów, bo tak często określa się peruwiańską arabikę, powstaje na wysokości ponad 1500 m n.p.m. W krystalicznie czystym środowisku, które kiedyś stanowiło serce Imperium Inków, dojrzewają ziarna pozwalające uzyskać niespotykaną szlachetność i jakość kawy. Wysokie zbocza gór gwarantują unikalne, naturalne warunki uprawy, czyli odpowiednie nasłonecznienie, wilgotność oraz urodzajne gleby. Wszystko to sprawia, że możemy cieszyć się smakiem kawy w czystej postaci, zamkniętej w paczce Starbucks Peru. Kawa ta wyróżnia się lekką kwasowością oraz łagodnym orzechowym smakiem.
Black&White
Tej wiosny smak peruwiańskiej kawy jest na wyciągnięcie ręki we wszystkich kawiarniach Starbucks. Nie tylko możemy kupić paczkę kawy Starbucks Peru (w kawiarni zawsze możesz poprosić baristów, by zmielili ją odpowiednio w zależności od metody parzenia), ale także zamówić ulubiony napój, od Americano po Macchiato, na bazie espresso parzonego na peruwiańskiej arabice. Jego walory smakowe najlepiej podkreśla Flat White, czyli kawa będąca połączeniem espresso i gorącego mleka, które w procesie podgrzewania zyskuje charakterystyczną, naturalną słodycz.
Przygotowanie Peru Flat White opiera się na metodzie ristretto – specjalnym sposobie zaparzania w ekspresie z wykorzystaniem mniejszej ilości wody. „Podwójny shot espresso stanowi o mocy tej kawy i pozwala na wydobycie niezwykłego aromatu wykorzystywanych ziaren. Natomiast swobodne wlewanie mleka powoduje, że oba składniki idealnie się mieszają tworząc aksamitną konsystencję.” – tłumaczy Aleksandra Stępień, Starbucks Coffee Master.
Nie bez znaczenia jest też uzyskany w ten sposób kolor napoju. Strumień mleka zatapianego w ciemnym wywarze kawy nadaje efektowny brązowy kolor z charakterystyczną białą kropką na powierzchni. To z niej powstają później oryginalne wzory znane jako latte art.
Coffee Tasting
Wszystkich otwartych na doświadczanie nowych i egzotycznych wrażeń smakowych Starbucks zaprasza na tzw. Coffee tasting, czyli odkrywanie smaków kawy z przewodnikiem – Coffee Masterem. Degustacja składa się z kilku etapów, podczas których poznamy wszystkie sekrety smaku i aromatu peruwiańskiej kawy. Cykl spotkań organizowanych w kawiarniach będzie okazją do spróbowania sezonowej Starbucks Peru oraz rozmowy z baristami i podglądania tajników ich pracy. O szczegóły pytaj swoich baristów Starbucks lub zajrzyj na fanpage Starbucks Polska.