Szkoci leczą nim przeziębienie. Drink o smaku świąt

Hot toddy to popularny w Wielkiej Brytanii drink na bazie whisky, który ze względu na dodawane doń przyprawy, kojarzy się Brytyjczykom ze świętami. Szczególnie popularny jest w Szkocji i Irlandii, gdzie stosuje się go również jako lek na pierwsze objawy przeziębienia. Podpowiadamy przepis na grog w wersji hot toddy.

Grog w szkockim wydaniu
Grog w szkockim wydaniu123RF/PICSEL

Grog na przeziębienie? Lekarz potwierdza

Drink na bazie whisky (czasem również rumu lub cydru) jest na Wyspach Brytyjskich traktowany jako ratunek w czasie przeziębienia. Stacja ABC zapytała eksperta, czy stosowanie hot toddy na przeziębienie to dobry pomysł, doktor William Schaffner z Uniwersytetu Medycznego Vanderbilt stwierdził:

"Alkohol rozszerza naczynia krwionośne, co ułatwia błonie śluzowej zwalczyć infekcję".

Ekspert potwierdził niejako skuteczność drinka w przypadku pierwszych objawów przeziębienia, jednak z jego słów wynika, że niewielka dawka każdego alkoholu może rzeczywiście pomóc w zwalczaniu infekcji - co mogłoby tłumaczyć polskie grzane piwo z żółtkiem, które ma mieć podobne właściwości. Przy czym warto pamiętać, że alkohol jest moczopędny, co może powodować odwodnienie, a jak wiadomo, większość lekarzy zaleca przyjmowanie dużych ilości płynów podczas choroby. Warto też pamiętać, że mowa tu o alkoholu wypijanym w niewielkich ilościach.

Innym składnikiem hot toddy, mogącym się przyczyniać do walki z infekcją jest cynamon, w krajach Azji od wieków stosowany jako domowy sposób na przeziębienie.

Herbata jest ważnym składnikiem hot toddy
Herbata jest ważnym składnikiem hot toddy123RF/PICSEL

Grog w wersji hot toddy

Grog to mocny alkohol rozcieńczony wodą i dosłodzony - w tę definicję doskonale wpisuje się hot toddy. Jak przygotować grog? Oto prosty przepis na drinka.

Składniki

  • 3 kieliszki whisky (brandy, rumu bądź cydru)
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połówki cytryny
  • pół szklanki wody
  • plaster cytryny
  • laska cynamonu
  • kilka goździków
  • torebka herbaty (lub trzy łyżeczki)
  1. Zalej herbatę wrzątkiem i pozostaw do zaparzenia się (alternatywnie możesz wykorzystać gorącą wodę bez herbaty).
  2. Ogrzej szklankę lub kubek, wlewając do niej gorącą wodę, a następnie ją wylej.
  3. Do ciepłej szklanki dodaj miód (jeśli korzystasz z cydru, dosładzanie drinka nie jest konieczne), whisky i sok z cytryny - wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Wlej herbatę (powinna być ciepła, ale nie może to być wrzątek).
  5. Dodaj laskę cynamonu i goździki.

Smacznego!

Tchnienie świeżości o poranku