Szkoci leczą nim przeziębienie. Drink o smaku świąt

Grog w szkockim wydaniu
Grog w szkockim wydaniu123RF/PICSEL

Grog na przeziębienie? Lekarz potwierdza

Herbata jest ważnym składnikiem hot toddy
Herbata jest ważnym składnikiem hot toddy123RF/PICSEL

Grog w wersji hot toddy

Składniki

  • 3 kieliszki whisky (brandy, rumu bądź cydru)
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połówki cytryny
  • pół szklanki wody
  • plaster cytryny
  • laska cynamonu
  • kilka goździków
  • torebka herbaty (lub trzy łyżeczki)
  1. Zalej herbatę wrzątkiem i pozostaw do zaparzenia się (alternatywnie możesz wykorzystać gorącą wodę bez herbaty).
  2. Ogrzej szklankę lub kubek, wlewając do niej gorącą wodę, a następnie ją wylej.
  3. Do ciepłej szklanki dodaj miód (jeśli korzystasz z cydru, dosładzanie drinka nie jest konieczne), whisky i sok z cytryny - wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Wlej herbatę (powinna być ciepła, ale nie może to być wrzątek).
  5. Dodaj laskę cynamonu i goździki.
Tchnienie świeżości o poranku