Sznycle w kokosowej panierce
Pierś z indyka poleca się w dietach odchudzających. 200 g piersi (bez dodatków) to tylko 160 kcal. I dobre źródło selenu, który odpowiada za tempo przemiany materii.

Składniki
- 1 owoc mango
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki przyprawy curry w proszku
- 5-6 łyżek mąki
- 100 ml soku z mango
- 100 ml bulionu warzywnego
- 100 ml mleka kokosowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g ryżu
- 4 sznycle z indyka (po ok. 15 dag każdy)
- 1-2 jajka
- 50 g bułki tartej
- 50 g wiórków kokosowych
- olej kokosowy do smażenia
- czipsy kokosowe do dekoracji (ewentualnie)
Przygotowanie:
Mango obrać, miąższ odciąć od pestki. Połowę miąższu mango pokroić w kosteczkę, resztę odłożyć do dekoracji. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła. Oprószyć je curry i 1-2 łyżkami mąki. Krótko zasmażyć. Wlać sok z mango, mleko kokosowe oraz bulion. Wrzucić kosteczki mango, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 1-2 minuty. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Bułkę tartą wymieszać z wiórkami kokosowymi. Ryż ugotować w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Sznycle indycze opłukać, osuszyć. Jajka roztrzepać w głębokim talerzu. Mięso oprószyć pozostałą mąką. Panierować je w jajkach i obtoczyć w tartej bułce z wiórkami kokosowymi.
Olej kokosowy i resztę masła rozgrzać na patelni. Włożyć kotlety. Smażyć je po 3-5 minut z każdej strony. Ryż odcedzić. Na talerzach rozłożyć sznycle z ryżem. Polać sosem curry z mango. Gotowe danie udekorować kosteczkami mango i ewentualnie kokosowymi czipsami.
Zobacz także: