Sznycle w kokosowej panierce
Pierś z indyka poleca się w dietach odchudzających. 200 g piersi (bez dodatków) to tylko 160 kcal. I dobre źródło selenu, który odpowiada za tempo przemiany materii.
Przygotowanie:
Mango obrać, miąższ odciąć od pestki. Połowę miąższu mango pokroić w kosteczkę, resztę odłożyć do dekoracji. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła. Oprószyć je curry i 1-2 łyżkami mąki. Krótko zasmażyć. Wlać sok z mango, mleko kokosowe oraz bulion. Wrzucić kosteczki mango, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 1-2 minuty. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Bułkę tartą wymieszać z wiórkami kokosowymi. Ryż ugotować w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Sznycle indycze opłukać, osuszyć. Jajka roztrzepać w głębokim talerzu. Mięso oprószyć pozostałą mąką. Panierować je w jajkach i obtoczyć w tartej bułce z wiórkami kokosowymi.
Olej kokosowy i resztę masła rozgrzać na patelni. Włożyć kotlety. Smażyć je po 3-5 minut z każdej strony. Ryż odcedzić. Na talerzach rozłożyć sznycle z ryżem. Polać sosem curry z mango. Gotowe danie udekorować kosteczkami mango i ewentualnie kokosowymi czipsami.
Zobacz także: