Reklama

Reklama

Sznycle ziemniaczane z kaszanką

Zarówno w Krakowie, jak i jego najbliższych okolicach sznycel to nie kotlet, czyli panierowany kawałek mięsa, tylko mielony. Te zaprezentowane przez Ewę Wachowicz są bardzo nietypowe, bo z kartofli i kaszanki.

Składniki

  • ½ kg - ziemniaków
  • ½ szklanki - mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól mała cebula
  • łyżeczka smalcu
  • 300 g kaszanki
  • pieprz
  • jajko do panierowania
  • płatki kukurydziane lub bułka tarta
  • smalec, olej lub masło klarowane do smażenia

Składniki do podania

  • jajka poszetowe
  • ogórki kiszone

Sznycle ziemniaczane z kaszanką - wykonanie:

Smalec rozgrzać na patelni i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać kaszankę i dobrze podsmażyć. W razie potrzeby przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki obrać i ugotować. Odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz jajko i dokładnie wyrobić. Uformować sznycle wkładając do środka trochę kaszanki (najlepiej wziąć porcję masy, rozpłaszczyć, nałożyć farsz, przykryć drugim kawałkiem i skleić).

Opanierować w jajku i bułce tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych. Usmażyć na oleju lub klarowanym maśle. Podawać z jajkiem poszetowym.

Reklama

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Sznycle ziemniaczane z kaszanką krok po kroku - zobacz film:

Zobacz także inne przepisy na ziemniaczane dania:

Ziemniaczane kotlety z kapustą (Łężnie Bieszczadzkie)

Chrupiace kuleczki ziemniaczane


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje