Sznycle ziemniaczane z kaszanką
Zarówno w Krakowie, jak i jego najbliższych okolicach sznycel to nie kotlet, czyli panierowany kawałek mięsa, tylko mielony. Te zaprezentowane przez Ewę Wachowicz są bardzo nietypowe, bo z kartofli i kaszanki.

Składniki
- ½ kg - ziemniaków
- ½ szklanki - mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól mała cebula
- łyżeczka smalcu
- 300 g kaszanki
- pieprz
- jajko do panierowania
- płatki kukurydziane lub bułka tarta
- smalec, olej lub masło klarowane do smażenia
do podania
- jajka poszetowe
- ogórki kiszone
Sznycle ziemniaczane z kaszanką - wykonanie:
Smalec rozgrzać na patelni i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać kaszankę i dobrze podsmażyć. W razie potrzeby przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i ugotować. Odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz jajko i dokładnie wyrobić. Uformować sznycle wkładając do środka trochę kaszanki (najlepiej wziąć porcję masy, rozpłaszczyć, nałożyć farsz, przykryć drugim kawałkiem i skleić).
Opanierować w jajku i bułce tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych. Usmażyć na oleju lub klarowanym maśle. Podawać z jajkiem poszetowym.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Sznycle ziemniaczane z kaszanką krok po kroku - zobacz film:
Zobacz także inne przepisy na ziemniaczane dania: