Szparagi cieście francuskim z serem
Sezon szparagów trwa krótko, dlatego korzystaj na całego. Są wspaniałe!
Sposób przygotowania:
1. Szparagi umyć,
odciąć zdrewniałe końcówki, obrać cieniutko
ostrym nożykiem do warzyw, omijając główki.
2. Ciasto francuskie wyjąć
z lodówki na 10 minut
przed przygotowaniem potrawy. Następnie je rozwinąć, rozłożyć na desce i pokroić w paski szerokości
około jednego centymetra.
3. Składać po dwa szparagi, zawijać w ciasto, zostawiając między kolejnym
nawinięciem niewielki odstęp. Ułożyć na blasze do
pieczenia.
4. Piekarnik nagrzać
do temp. 200°C. Jajko umyć, wybić do
miski, roztrzepać, posolić. Pędzelkiem posmarować
ciasto, posypać startym serem. Piec około 20 minut,
podawać ciepłe.
Zobacz także: