Szparagi w ziołowych naleśnikach
Kupując szparagi, wybieraj takie, które mają zamknięte główki. Ścięte końce powinny być wilgotne, a pędy połyskujące i sprężyste.
1. Mąkę przesiać przez sitko, zmieszać z jajkami, mlekiem, wodą. Dodać szczyptę soli i czarnego pieprzu. Zmiksować, wstawić do lodówki na 20 min.
2. Szparagi obrać, odciąć końcówki i ugotować: zielone 6-8 minut, białe 12-15 minut. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, cebulę oczyścić, posiekać. Wymieszać z octem, oliwą, winem, doprawić pieprzem, solą, cukrem.
3. Do ciasta dodać posiekaną natkę i szczypiorek, usmażyć na oleju 8 naleśników. Napełnić je gorącymi szparagami i pomidorami z sosem, zwinąć.