Szparagi w ziołowych naleśnikach
Kupując szparagi, wybieraj takie, które mają zamknięte główki. Ścięte końce powinny być wilgotne, a pędy połyskujące i sprężyste.

Składniki
- 75 dag szparagów, białych i zielonych
- 15 dag mąki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek wody gazowanej
- po 1/2 pęczka natki pietruszki i szczypiorku
- 2 pomidory
- 1 cebula
- po 3 łyżki białego wina, octu balsamicznego i oliwy
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz, szczypta cukru
1. Mąkę przesiać przez sitko, zmieszać z jajkami, mlekiem, wodą. Dodać szczyptę soli i czarnego pieprzu. Zmiksować, wstawić do lodówki na 20 min.
2. Szparagi obrać, odciąć końcówki i ugotować: zielone 6-8 minut, białe 12-15 minut. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, cebulę oczyścić, posiekać. Wymieszać z octem, oliwą, winem, doprawić pieprzem, solą, cukrem.
3. Do ciasta dodać posiekaną natkę i szczypiorek, usmażyć na oleju 8 naleśników. Napełnić je gorącymi szparagami i pomidorami z sosem, zwinąć.