Szparagi z patelni ze stekiem
Sezon na nie trwa krótko, delektujmy się więc.
Składniki na 4-6 porcji: 2 steki wołowe o grubości 2,5 cm, 50 dag zielonych szparagów, 4 cebule dymki bez szczypiorku, 20 dag pomidorków cherry, skórka otarta z 1 cytryny plus sok, 10 dag orzeszków ziemnych niesolonych, 4 łyżki oliwy, 100 ml sosu sojowego l sól, pieprz, cukier, świeża kolendra, limonka (ew.)
Mięso opłukać, osuszyć, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę (2 łyżki), smażyć 6-7 minut z każdej strony. Po usmażeniu mięso odłożyć na talerz na 10 minut, żeby "odpoczęło" (wtedy przy krojeniu nie będzie wyciekać sok), pokroić, doprawić.
Warzywa umyć. Dymkę pokroić w pierścionki, pomidorki przekroić na pół. Orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu. Zdrewniałe końcówki szparagów odciąć, pędy gotować na sztorc, główkami do góry, w osolonej i osłodzonej wodzie 8 min, odcedzić.
Smażyć dymkę na pozostałej oliwie, dodać pomidorki, odcedzone i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, sól, pieprz, orzeszki, sos sojowy, skórkę i sok z cytryny, delikatnie wymieszać z kawałkami steka. Ozdobić posiekaną kolendrą i cząstką limonki.