Reklama

Szparagowa zawinięta w boczek

Prosta i pyszna przystawka, które upiększy stół.

Składniki na 4 porcje

  • 600 g zielonej fasolki szparagowej
  • cebula
  • pomidor
  • 12 plasterków wędzonego boczku
  • łyżeczka cukru do gotowania fasolki
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek tymianku

1. Odkrawamy końce strąków fasolki i płuczemy ją pod zimną wodą. Wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotujemy 4-5 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Cebulę siekamy. Pomidor parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.

3. Fasolę dzielimy na 12 porcji. Każdą w miarę ciasno owijamy pośrodku plastrem boczku i spinamy z boku wykałaczką.

4. Na patelni rozgrzewamy olej. Pęczki fasoli owinięte boczkiem smażymy na średnim ogniu ze wszystkich stron 4-5 minut. Po 2 minutach dodajemy posiekaną cebulę, pomidory, doprawiamy pieprzem, solą i listkami świeżego tymianku, mieszamy.

Reklama

Podajemy z grillowaną czosnkową ciabattą lub z pieczonymi w ziołach ziemniakami i z surówką albo jako ciepłą przystawkę.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy