Szparagowa zawinięta w boczek
Prosta i pyszna przystawka, które upiększy stół.
1. Odkrawamy końce strąków fasolki i płuczemy ją pod zimną wodą. Wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotujemy 4-5 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Cebulę siekamy. Pomidor parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.
3. Fasolę dzielimy na 12 porcji. Każdą w miarę ciasno owijamy pośrodku plastrem boczku i spinamy z boku wykałaczką.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Pęczki fasoli owinięte boczkiem smażymy na średnim ogniu ze wszystkich stron 4-5 minut. Po 2 minutach dodajemy posiekaną cebulę, pomidory, doprawiamy pieprzem, solą i listkami świeżego tymianku, mieszamy.
Podajemy z grillowaną czosnkową ciabattą lub z pieczonymi w ziołach ziemniakami i z surówką albo jako ciepłą przystawkę.