Reklama

Szparagowa zupa krem

Składniki

  • 1/2 pęczka szparagów białych
  • 1/2 pęczka szparagów zielonych
  • 1/2 selera
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • 2 liście kapusty
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki obranych i posiekanych migdałów
  • oliwa truflowa
  • sól i pieprz

>>> Sposób przygotowania znajdziesz na następnej stronie <<<

1. Obierz włoszczyznę, zalej 2 litrami wody. Wrzuć liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj przez godzinę, aż powstanie bulion. Odcedź. 

2. Obierz szparagi i pokrój na kawałki. Dodaj do bulionu (główki odłóż na bok). 

3. Podsmaż na maśle posiekany czosnek. Dodaj do bulionu i gotuj wszystko 10 minut. Zupę zmiksuj, dopraw i przełóż do garnka. Wlej śmietankę, dodaj główki szparagów i zagotuj. 

4. Krem przelej do miseczek. Wlej trochę oliwy truflowej i posyp migdałami.

Zobacz także:

Reklama



Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy