Szparagowa zupa krem

Składniki
- 1/2 pęczka szparagów białych
- 1/2 pęczka szparagów zielonych
- 1/2 selera
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- kawałek pora
- 2 liście kapusty
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki obranych i posiekanych migdałów
- oliwa truflowa
- sól i pieprz
>>> Sposób przygotowania znajdziesz na następnej stronie <<<

1. Obierz włoszczyznę, zalej 2 litrami wody. Wrzuć liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj przez godzinę, aż powstanie bulion. Odcedź.
2. Obierz szparagi i pokrój na kawałki. Dodaj do bulionu (główki odłóż na bok).
3. Podsmaż na maśle posiekany czosnek. Dodaj do bulionu i gotuj wszystko 10 minut. Zupę zmiksuj, dopraw i przełóż do garnka. Wlej śmietankę, dodaj główki szparagów i zagotuj.
4. Krem przelej do miseczek. Wlej trochę oliwy truflowej i posyp migdałami.
Zobacz także: