Szpinakowe naleśniki z twarożkiem
Młoda kapusta, rzodkiewka czy buraczki to bogactwo smaków. Nowalijki warto jeść gotowane, pieczone i oczywiście surowe. Idealnie sprawdzą się także na śniadanie- w pysznych naleśnikach z domowym twarożkiem.

Składniki
na ciasto
- 250 g mąki
- 3 jajka
- 100 g liści szpinaku
- 250 ml mleka
- 200 ml wody
- łyżka stopionego masła
- olej
dodatkowe
- 200 g twarożku śmietankowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka jogurtu naturalnego
- pęczek rzodkiewek
- garść pomidorków koktajlowych
- garść liści szpinaku
- natka pietruszki
- 4 łyżki uprażonych, łuskanych ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto na naleśniki: zblenduj szpinak z wodą. Dodaj jajka, mąkę, mleko i masło, zmiksuj.
2. Usmaż naleśniki na oleju, po 30 sekund z obu stron.
3. Wymieszaj twarożek z jogurtem i posiekanym czosnkiem. Wsyp sól i pieprz. Wymieszaj i posmaruj naleśniki. Ułóż na twarożku pokrojone rzodkiewki i pomidorki oraz szpinak, natkę i słonecznik. Zwiń naleśniki na pół.
Zobacz także: