Szpinakowe ślimaki z serem
Naleśniki to świetne danie na domową kwarantannę! Za każdym razem inne, ale zawsze przepyszne.
Sposób przygotowania:
1. Szpinak rozmrozić. Wymieszać mleko i wodę, mąkę przesiać do miski, wlać płyn, wbić jajka, dodać 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Zmiksować na gładko, dodać rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, dokładnie wymieszać, odstawić na co najmniej 15 minut.
2. Nagrzać patelnię, nasmarować olejem. Wylewać małą chochlą po porcji ciasta - tyle, by masa przykryła dno. Naleśniki mają być cienkie. Smażyć ok. 30 sekund, przewrócić, dosmażyć z drugiej strony, zdjąć z patelni. Przygotować naleśniki z całej masy.
3. Twaróg rozetrzeć, wymieszać z jogurtem i roztartym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Nakładać równomiernie farsz na usmażone naleśniki, zwijać w rulony, poprzekrawać na trzy części, postawić na talerzach na sztorc.
Zobacz także: