Szpinakowy hummus
Hummus jest doskonałą bazą, do której można dodawać różne smaki. Ten szpinakowy może być świetną przekąską albo przystawką, a w dodatku zawiera mnóstwo białka i błonnika! Szczególnie dobrze smakuje z pokrojonymi warzywami albo pieczywem chrupkim o dużej zawartości błonnika.
Porcja dla 20 osób (2 łyżki stołowe na porcję)
Składniki:
2 szklanki ciecierzycy (jeśli używasz tej z puszki, należy ją odsączyć i opłukać)
1 szklanka dobrze wypłukanego szpinaku
¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 ząbki czosnku
1 i ½ łyżki tahiny
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Włóż wszystkie składniki do pojemnika malaksera i zmiksuj na gładką masę. Wstaw do lodówki. Podawaj schłodzony.
59 kcal; 6,4 g węglowodanów; 2,8 g tłuszczów; 0,3 g tłuszczów nasyconych;
2,5 g białka; 1,5 g błonnika; 123,7 mg sodu w jednej porcji