Reklama

Szpinakowy hummus

Hummus jest doskonałą bazą, do której można dodawać różne smaki. Ten szpinakowy może być świetną przekąską albo przystawką, a w dodatku zawiera mnóstwo białka i błonnika! Szczególnie dobrze smakuje z pokrojonymi warzywami albo pieczywem chrupkim o dużej zawartości błonnika.

Porcja dla 20 osób (2 łyżki stołowe na porcję)

Składniki:

2 szklanki ciecierzycy (jeśli używasz tej z puszki, należy ją odsączyć i opłukać)

1 szklanka dobrze wypłukanego szpinaku

¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

3 ząbki czosnku

1 i ½ łyżki tahiny

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 Włóż wszystkie składniki do pojemnika malaksera i zmiksuj na gładką masę. Wstaw do lodówki. Podawaj schłodzony.

Reklama

59 kcal; 6,4 g węglowodanów; 2,8 g tłuszczów; 0,3 g tłuszczów nasyconych;

2,5 g białka; 1,5 g błonnika; 123,7 mg sodu w jednej porcji

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy