Sztuka mięsa z chrzanem
Bulion z gotowania mięsa możesz podać z makaronem na pierwsze danie.

Składniki
- 1,5 kg wołowiny
- 1 pęczek włoszczyzny z kapustą
- 2 cebule
- 2-3 liście laurowe
- pieprz czarny ziarnisty
- ziele angielskie
- sól
na sos:
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki chrzanu
- sok z cytryny
- cukier
- szczypior do dekoracji
Przygotowanie:
Wołowinę umyć, zalać litrem wrzątku. Dodać zioła i sól, oczyszczoną włoszczyznę oraz umytą i opaloną nad ogniem cebulę. Gotować ok. 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Mięso wyjąć z bulionu, pokroić w plastry, trzymać w cieple. Zasmażyć mąkę z masłem, podlać szklanką bulionu, zagotować, rozetrzeć grudki. Dodać chrzan, doprawić do smaku, na koniec zaciągnąć śmietaną. Mięso podawać z pokrojonymi warzywami i sosem.
Zobacz także: