Szwajcarska tarta gruszkowa
Pyszne ciasto ze słodkimi gruszkami, którym zaskoczysz nawet wybrednych gości.
Składniki: 130 g mąki półgrubej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soliD50 g masła. Krem: 50 ml śmietany kremówki, 40 ml naparu kawy, 1 jajko, 1 żółtko, 50 g cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 większe gruszki, 60 g płatków migdałowych, 20 g cukru pudru, 1/2 łyżeczki wiórków kokosowych, skórka otarta z 1 cytryny, masło do formy.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Zrobić wgłębienie, do którego włożyć masło pokrojone na kawałki, wlać dwie łyżki zimnej wody. Posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Śmietanę ubić, dodając schłodzony napar kawy, jajko, żółtko, cukier, budyń i cynamon. Krem wstawić do lodówki do stężenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyrównać radełkiem. Formę na tartę wysmarować tłuszczem. Wylepić ją ciastem, formując wyższe krawędzie. Ciasto poprzekłuwać w kilku miejscach widelcem (podczas pieczenia nie powstaną w nim wybrzuszenia). Wstawić do piekarnika rozgrzane-go do 180°C. Piec około 15 minut. Odstawić do wystudzenia.
Gruszki umyć, wytrzeć, a po wydrążeniu gniazd nasiennych pokroić na cząstki, np. ósemki. Na podpieczony spód wysypać połowę płatków migdałowych, poukładać cząstki gruszek. Pokryć kremem kawowo-śmietanowym, posypać resztą płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 30-35 minut - do przyrumienienia. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Przed pokrojeniem poprószyć cukrem pudrem albo udekorować podprażonymi wiórkami kokosowymi i otartą skórką z cytryny.