Szybka paella z chorizo i kurczakiem
1. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Obrane cebule niezbyt drobno siekamy. Pierś z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Natkę opłukujemy, osuszamy i niezbyt grubo siekamy. Kiełbasę chorizo kroimy w plastry.
2. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i smażymy mięso na jasnozłoty kolor. Dodajemy cebulę, paprykę i chorizo, doprawiamy pieprzem, solą, papryką, szczyptą szafranu i smażymy. Wlewamy wino i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy bulion, wsypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Patelnię przykrywamy folią aluminiową i podpiekamy paelę 5-6 minut w 180ºC. Wyjmujemy z piekarnika i trzymamy jeszcze pod przykryciem około 2 minuty. Dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i od razu podajemy, np. z zieloną sałatą z sosem winegret.
Zobacz również: