Szybka zupa serowa

Składniki
- oliwa
- liść laurowy
- kilka kromek chleba na grzanki
- pieprz
- biała część 1 pora
- 2-3 ząbki czosnek
- ziele angielskie
- sól lub vegeta
- natka pietruszki
- 8 sztuk serek topiony typu ementaler
- gałka muszkatołowa
- 1,5 l woda
- suszone zioła
3-4 osób
W garnku zagotować wodę z przyprawami (liście laurowe, pieprz i ziele angielskie). W dużej misce rozdrobnić serki widelcem. Wlać wodę - powoli, bo jest gorąca - i ciągle mieszać. Ma powstać masa dobrze roztarta, którą należy przelać do garnka i postawić na małym ogniu. Wycisnąć do zupy czosnek i zetrzeć na tarce gałkę muszkatołową.
Chleb wrzucić na patelnię (pokrojony w grubą kostkę), na której rozgrzaliśmy oliwę. Zrumienić go, mieszając, i posypać ziołami. Wyłożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Aby grzanki dłużej zachowały chrupkość, jeszcze ciepłe posolić.
Do zupy wrzucić pokrojony w cieniutkie plasterki por i jeszcze chwilę gotować. Zupę podawać z grzankami i świeżą natką pietruszki. Sycące!