Szybki barszcz ukraiński
Składniki
- liść laurowy
- 1 puszka biała fasola
- 2 marchewka
- 6 ziemniaki
- 4 liście kapusta włoska
- ziele angielskie
- 1 łyzka mąka
- 1 l bulion
- zakwas buraczany
- 15 dag fasolka szparagowa
- 100 ml śmietana
- 4 buraki
10 min
3-4 osób
Ziemniaki i buraki pokroić w kostkę, marchewkę w słupki. Opłukać kapustę, pokroić na małe kawałki. Warzywa zalać gorącym bu-lionem. Dodać fasolkę szparagową, listek laurowy i ziele angielskie. Gotować 20 minut.
Pod koniec gotowania wlać zakwas buraczany. Śmietankę zmiksować z mąką i małą ilością barszczu, wlać do zupy. Podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Dołożyć osączoną fasolę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.