Reklama

Szybki placek z rabarbarem

Rabarbar przechowuj w lodówce do 5 dni - umyty i zawinięty w papier.

Składniki

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki + 2 łyżki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • ¾ szklanki oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia

Przygotowanie:

Łodygi rabarbaru starannie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie obierz i pokrój na kawałki po ok. 5 cm. Włóż do miski, wsyp 2 łyżki cukru, wymieszaj. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiej, wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując pozostały cukier oraz cukier wanilinowy.

Gdy piana będzie już lśniąca i gęsta zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku naprzemiennie z olejem. Na koniec w 2-3 porcjach wsyp suche składniki. Delikatnie wymieszaj.

Reklama

Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Na wierzchu rozłóż rabarbar. Piecz 40-45 min w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy