Szybki torcik z owocami
Smaczne i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto tortowe, które udekorujesz wg własnej fantazji.
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzyj z żółtkami na puch. Dodaj cukier i cukier wanilinowy i dalej ucieraj. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sitko i dodaj do masy. Ucieraj do połączenia składników.
2. Tortownicę o śr. 24 cm natłuść albo wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez ok. 30 minut (dla pewności zrób test suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia.
3. Czekoladę posiekaj i rozpuść z masłem w kąpieli wodnej (nad naczyniem z parującą wodą). Polej nią wystudzone ciasto i odstaw do stężenia. Przed podaniem udekoruj wierzch ciasta owocami oraz listkami mięty.
Zobacz także: