Szybki torcik z owocami
Smaczne i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto tortowe, które udekorujesz wg własnej fantazji.
Składniki
na ciasto
- 125 g masła
- 3 żółtka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
na polewę
- 150 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
do dekoracji
- drobne owoce, np. borówki, maliny, truskawki
- listki mięty lub melisy
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzyj z żółtkami na puch. Dodaj cukier i cukier wanilinowy i dalej ucieraj. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sitko i dodaj do masy. Ucieraj do połączenia składników.
2. Tortownicę o śr. 24 cm natłuść albo wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez ok. 30 minut (dla pewności zrób test suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia.
3. Czekoladę posiekaj i rozpuść z masłem w kąpieli wodnej (nad naczyniem z parującą wodą). Polej nią wystudzone ciasto i odstaw do stężenia. Przed podaniem udekoruj wierzch ciasta owocami oraz listkami mięty.
Zobacz także: