Szybkie ciasto na pizzę
Jeśli najdzie was ochota na pizzę na puszystym cieście wystarczy, że dodacie trochę więcej drożdży i już. Oto cała filozofia tego niesamowitego ciasta. Zarządzacie nim jak chcecie. W każdej opcji smakuje świetnie.
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiej przez sito mąkę. Wbij jajko, wlej oliwę, wsyp sól i oregano. Wodę podgrzej do temperatury ok. 50-60 stopni. Dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
Uwaga, teraz będzie najważniejsze: Jedną ręką zacznij mieszać składniki i dodawać wodę z drożdżami. Lepiej, żeby ciasto było klejące i dodać do niego mąki, niż na odwrót. Jeśli okaże się, że wody będzie za mało i ciasto zbije się, trudno będzie dodać wodę i ją wmieszać w ciasto. Jeśli więc wody będzie za dużo i ciasto będzie lepiące dosypuj delikatnie mąkę małymi porcjami. Wyrabiaj ciasto aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto ma być ciepłe, miękkie, satynowe i bardzo puchate.
Utwórz z niego kulę i zostaw misce. Miskę nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Możesz postawić miskę na garnek z gorącą wodą.
Blachę, na której zamierzasz piec pizzę nasmaruj oliwą. Natłuść też dłonie i wyjmij ciasto (pod wpływem dotyku zmniejszy swoją objętość) i przełóż na blachę. Rozciągaj je zdecydowanymi ruchami i formuj w ulubiony kształt. Posmaruj ulubionym sosem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (grzanie dół) na 10 minut. Przełącz piekarnik na grzanie góra-dół i nałóż pozostałe składniki. Wstaw jeszcze na kolejne 10-15 minut. Ciasto ma być lekko złociste.
Zobacz także: