Szybkie gołąbki z rybą
Gołąbki najlepiej podgrzać na parze.
1. Filety rybne opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Potnij na 10 kawałków. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Następnie obtocz je w mące, rozmąconych jajkach a na koniec w bułce tartej. Usmaż na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.
2. Liście kapusty gotuj 5-7 min w osolonym wrzątku. Twarde zgrubienia na liściach zetnij. Gdy nieco przestygną, na każdym liściu kapusty ułóż kiełki oraz kawałek ryby. Ciasno zwiń - najpierw boki do środka a potem zroluj. Podawaj z sosem sojowym.
Rada: Możesz też przygotować gołąbki z rybą i ryżem.
200 g ryżu ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Filety rybne zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do ostudzonego ryżu i wbij 1 jajko. Wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy średniej wielkości podłużne ruloniki. Obsmaż je na rumiano na mocno rozgrzanym oleju (po ok. 2 min z każdej strony). Ruloniki ułóż na liściach kapusty, zwiń. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu, zalej bulionem (½ -¾ l). Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Podawaj z sosem pomidorowym.
Zobacz także: