Reklama

Szybkie gołąbki z rybą

Gołąbki najlepiej podgrzać na parze.

Składniki

  • 10 dużych liści kapusty włoskiej
  • 125 g kiełków fasoli mung
  • 400 g filetów białej ryby (dorsz, mintaj)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • ½ szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz


 1. Filety rybne opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Potnij na 10 kawałków. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Następnie obtocz je  w mące, rozmąconych jajkach a na koniec w bułce tartej. Usmaż na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.

2. Liście kapusty gotuj 5-7 min w osolonym wrzątku. Twarde zgrubienia na liściach zetnij. Gdy nieco przestygną, na każdym liściu kapusty ułóż kiełki oraz kawałek ryby. Ciasno zwiń - najpierw boki do środka a potem zroluj. Podawaj z sosem sojowym.

Rada: Możesz też przygotować gołąbki z rybą i ryżem.

Reklama

200 g ryżu ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Filety rybne zmiel  w maszynce do mięsa. Dodaj do ostudzonego ryżu i wbij 1 jajko. Wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy średniej wielkości podłużne ruloniki. Obsmaż je na rumiano na mocno rozgrzanym oleju (po ok. 2 min z każdej strony). Ruloniki ułóż na liściach kapusty, zwiń. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu, zalej bulionem (½ -¾ l). Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Podawaj z sosem pomidorowym.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: gołąbki | gołąbki ryżowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy