Reklama

Szynka w cieście

Soczysta i aromatyczna.

Składniki

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta zmielonego pieprzu ziołowego i czarnego
  • łyżeczka soli
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • jajko
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 2 dag drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru

Szynkę natrzyj czosnkiem roztartym z solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Owiń ją folią spożywczą i pozostaw na kilka godzin w lodówce.

Mąkę przesiej z solą do miski. W środku zrób zagłębienie, wkrusz tam drożdże, posyp cukrem i wlej szklankę wody. Gdy rozczyn wyrośnie, wyrób ciasto, dodając jajko, resztę wody i pod koniec olej.

Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek grubości ok. 1 cm. Ułóż na nim mięso i dokładnie zlep brzegi ciasta. Włóż do brytfanki zlepieniem do spodu. Piecz przez 2 godziny w temperaturze 180°C.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy