Szynka w cieście
Składniki
- 2 kg szynki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu ziołowego i czarnego, sól
- 1/2 kg mąki
- jajko
- 1,5 szklanki letniej wody
- 2 dag drożdży
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
Szynkę natrzyj czosnkiem roztartym z solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Owiń ją folią spożywczą i pozostaw na kilka godzin w lodówce.
Mąkę przesiej z solą do miski. W środku zrób zagłębienie, wkrusz tam drożdże, posyp cukrem i wlej szklankę wody. Gdy rozczyn wyrośnie, wyrób ciasto, dodając jajko, resztę wody i pod koniec olej.
Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek grubości ok. 1 cm. Ułóż na nim mięso i dokładnie zlep brzegi ciasta. Włóż do brytfanki zlepieniem do spodu. Piecz przez 2 godziny w temp. 180°C.