Tajski rosół Tom Kha Gai

Tajski rosół Tom Kha Gai
Tajski rosół Tom Kha Gai materiały prasowe

Składniki

  • 3 szklanki mocnego bulionu z kurczaka
  • 1 kawałek wielkości piłki golfowej galangi (syjamskiego imbiru) lub zwykłego imbiru
  • 1 duża łodyga trawy cytrynowej, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 liście papedy (limonki kaffir)
  • 2 puszki (400g każda) niesłodzonego mleka kokosowego
  • 0,5kg filetu z piersi kurczaka (bez kości, bez skóry) w cienkich plasterkach
  • 2 łyżki pasty chili – tamaryndowej (nam phrik pao) dostępnej w sklepach azjatyckich
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • 2,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 2,5 łyżeczki sosu rybnego
  • 1/4 kg grzybów: pochwiaków (mogą być z puszki) lub świeżych boczniaków – do wyboru
  • 5 małych tajskich czerwonych papryczek chilli, pokrojonych wzdłuż na pół
  • liście kolendry do dekoracji
Na Travel Channel oglądaj program „Dziwaczne potrawy: smakowite miasta” Andrew Zimmerna
Na Travel Channel oglądaj program „Dziwaczne potrawy: smakowite miasta” Andrew Zimmernamateriały prasowe
Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?