Reklama

Tajski rosół Tom Kha Gai

Jeżeli istnieje bardziej popularne tajskie danie, to nie wiem, co mogłoby nim być. Każdy sądzi, że jest ono niezwykle trudne do zrobienia, ale jak widać, nie mogłoby być prostsze. Ta kokosowa zupa z kurczakiem to „rosół mocy” tajskich babć. To prosty tajski przepis, uwielbiany przez wielu fanów azjatyckiej kuchni, zaś wszytkie składniki są bez trudnu dostępne w sklepach z azjatycką żywnością - mówi Andrew Zimmern.

Składniki

  • 3 szklanki mocnego bulionu z kurczaka
  • 1 kawałek wielkości piłki golfowej galangi (syjamskiego imbiru) lub zwykłego imbiru
  • 1 duża łodyga trawy cytrynowej, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 liście papedy (limonki kaffir)
  • 2 puszki (400g każda) niesłodzonego mleka kokosowego
  • 0,5kg filetu z piersi kurczaka (bez kości, bez skóry) w cienkich plasterkach
  • 2 łyżki pasty chili – tamaryndowej (nam phrik pao) dostępnej w sklepach azjatyckich
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • 2,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 2,5 łyżeczki sosu rybnego
  • 1/4 kg grzybów: pochwiaków (mogą być z puszki) lub świeżych boczniaków – do wyboru
  • 5 małych tajskich czerwonych papryczek chilli, pokrojonych wzdłuż na pół
  • liście kolendry do dekoracji

Umieść bulion, liście limonki, trawę cytrynową, cukier, imbir i pastę chili w małym garnku i doprowadź do wrzenia. Dodaj mleko kokosowe i ponownie zagotuj. Dodaj kurczaka i grzyby, po czym zagotuj na wolnym ogniu, a kiedy zacznie wrzeć, szybko dodaj sok z limonki i sos rybny, po czym zamieszaj. Papryczki chili włóż do zupy i podawaj ją, udekorowaną liśćmi kolendry. Ja podaję to danie z kleistym ryżem i szybką sałatką z papryczek chili, octu, cukru, cebuli i ogórka.

Ryż

3 szklanki tajskiego kleistego ryżu (suchego) namocz na noc w takiej ilości wody, aby zakryła ryż na 10 cm powyżej. Namoczony ryż odcedź porządnie i umieść w koszyku do gotowania na parze o stożkowym kształcie (do gotowania kleistego ryżu) lub w sitku wyłożonym gazą ustawionym nad garnkiem z gotującą się wodą. Przykryj wierzch wilgotną ściereczką i nie pozwól, aby dno sitka dotykało powierzchni wody. Gotuj na parze przez 25 minut, po czym pozostaw ryż jeszcze na 10 minut w sitku.

Reklama

Przełóż ryż do miski i natychmiast przykryj wilgotną, ciepłą ściereczką. Można podawać.

W styczniu na Travel Channel możemy oglądać nowy sezon fascynującego programu "Dziwaczne potrawy: smakowite miasta". Kulinarna podróż, którą odbywa Andrew Zimmern w poszukiwaniu najdziwniejszych potraw świata pozwala zyskać nowe spojrzenie na to, co ludzkość w różnych regionach świata uważa za smakołyki.




Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy