Tarator: Bułgarski chłodnik
Do chłodnika warto też dodać posiekane orzechy włoskie, żeby przyjemnie chrupały. Zupa powinna być bardzo zimna, więc dobrze do niej dorzucić przed podaniem kilka kostek lodu.

Składniki
- 1 l jogurtu
- 1/2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
- 1 ogórek wężowy
- po 1 zielonej, żółtej i czerwonej papryce
- 2 cebule dymki
- 10 dag zielonych oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść rukoli
- 20 dag żytniego pieczywa
- sól, pieprz biały i kolorowy
Przygotowanie:
Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Dymkę opłukać, białą część pokroić w plasterki, szczypior w krążki. Oliwki osączyć z zalewy, posiekać. Liście rukoli opłukać, osączyć, pokroić w paski (kilka zostawić w całości do dekoracji.
Ząbki czosnku przetrzeć przez praskę. Ogórek umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z jogurtem, mlekiem zsiadłym i oliwą, doprawić solą i białym pieprzem.
Do jogurtu dodać pokrojone warzywa, wymieszać. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Wyjąć, rozlać do głębokich talerzy, udekorować liśćmi rukoli i mielonym kolorowym pieprzem. Kromki chleba opiec w tosterze albo na patelni bez tłuszczu. Podawać z chłodnikiem.
Zobacz także: