Tarta bezglutenowa z borówkami
Borówki są idealne do wypieków nie tylko świeże, lecz także mrożone. Warto zrobić ich duży zapas!
Składniki
na ciasto
- 140 g mąki ryżowej
- 80 g mąki kukurydzianej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki jogurtu
- 3 łyżki zimnej wody
na nadzienie
- 400 g borówek
- 40 g migdałów
- 4 łyżki cukru lub ksylitolu
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto. Nie wyrabiaj go zbyt długo, by niepotrzebnie nie ogrzewało się od ciepłych dłoni. 1/5 ciasta odłam. Obie porcje włóż do osobnych woreczków, umieść w lodówce na około 30 minut. Formę do tarty posmaruj masłem, wysyp mąką lub bułką tartą. Większą porcją wylep dno formy. Ponakłuwaj widelcem.
2. Borówki wymieszaj z cukrem i zmielonymi migdałami. Nadzieniem wypełnij tartę po brzegi. 3. Pozostałe ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wycinaj długie paski, ułóż z nich na wierzchu ciasta kratkę. Piecz 25-30 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika przestudź i oprósz pudrem.
Zobacz także: