Tarta brzoskwiniowa
Te soczyste owoce dodadzą Ci energii i zaspokoją apetyt na słodycze bez wyrzutów sumienia!
Składniki
na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- kostka zimnego masła
- 5 łyżek cukru
- jajko
na wierzch
- 20 dag kwaśnej śmietany
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 2 jajka
- połówki moreli
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto dokładnie zagnieć (masło powinno być posiekane w kostkę) i wstaw do lodówki.
2. Jajka zmiksuj z cukrem waniliowym. Dodaj śmietanę i ucieraj przez chwilę. l Ciasto z lodówki rozwałkuj na gładki placek i wylep nim blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez 15 minut do uzyskania złotego koloru. W tym czasie morele umyj i przekrój, usuwając pestki.
3. Po wyjęciu placka z piekarnika na wierzchu poukładaj połówki owoców. Zalej mieszanką ze śmietany i jajek. Zapiekaj ok. 30 minut, aż masa się zetnie.
4. Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem i udekoruj np. listkami mięty.
Zobacz także: