Reklama

Reklama

Tarta brzoskwiniowa

Te soczyste owoce dodadzą Ci energii i zaspokoją apetyt na słodycze bez wyrzutów sumienia!


Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kostka zimnego masła
  • 5 łyżek cukru
  • jajko

Składniki na wierzch

  • 20 dag kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • połówki moreli

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto dokładnie zagnieć (masło powinno być posiekane w kostkę) i wstaw do lodówki. 

2. Jajka zmiksuj z cukrem waniliowym. Dodaj śmietanę i ucieraj przez chwilę. l Ciasto z lodówki rozwałkuj na gładki placek i wylep nim blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez 15 minut do uzyskania złotego koloru. W tym czasie morele umyj i przekrój, usuwając pestki. 

3. Po wyjęciu placka z piekarnika na wierzchu poukładaj połówki owoców. Zalej mieszanką ze śmietany i jajek. Zapiekaj ok. 30 minut, aż masa się zetnie. 

Reklama

4. Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem i udekoruj np. listkami mięty.

Zobacz także:


Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy