Tarta cytrynowa

Pachnie przecudownie.

Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto:

  • 1 szklanka i 3 łyżki mąki
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

na masę cystrynową:

  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki tartej bułki lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 cytryny
  • 1 szklanka śmietanki kremowej
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Masło rozetrzyj w misce. Dodaj cukier, żółtka, sól i mąkę. Wymieszaj. Teraz czas na zagniatanie. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i schowaj do lodówki na ok. pół godziny.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je, a następnie przenieś do formy. Wylep nim całą powierzchnię. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz około 10-15 minut.

Zetrzyj skórkę z dobrze wyszorowanych cytryn. Wyciśnij sok i dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksuj. Gotową masę wylej na podpieczone ciasto i piecz w piekarniku w temp. 180 stopni C ok. 30 minut. Tartę możesz ozdobić plastrami cytryny i miętą.

Zobacz także:

Tarta z migdałowym kremem i gruszkamiStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas