Tarta cytrynowa
Pachnie przecudownie.
Składniki
na ciasto:
- 1 szklanka i 3 łyżki mąki
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
na masę cystrynową:
- 3 łyżki miękkiego masła
- 3 jajka
- 1/3 szklanki tartej bułki lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 cytryny
- 1 szklanka śmietanki kremowej
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Masło rozetrzyj w misce. Dodaj cukier, żółtka, sól i mąkę. Wymieszaj. Teraz czas na zagniatanie. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i schowaj do lodówki na ok. pół godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je, a następnie przenieś do formy. Wylep nim całą powierzchnię. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz około 10-15 minut.
Zetrzyj skórkę z dobrze wyszorowanych cytryn. Wyciśnij sok i dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksuj. Gotową masę wylej na podpieczone ciasto i piecz w piekarniku w temp. 180 stopni C ok. 30 minut. Tartę możesz ozdobić plastrami cytryny i miętą.
Zobacz także: