Tarta cytrynowa
Składniki
spód
- 20 dag mąki
- 12 dag masła
- 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- masło i bułka tarta do formy
masa cytrynowa
- 5 jajek
- 12 dag cukru
- 200 ml śmietanki kremówki 30-36 proc.
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
- cukier puder do dekoracji
1. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, dodać żółtko, sok i posiekane zimne masło, szybko zagnieść. Ciasto zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na ok. godzinę.
2. Rozwałkować 3/4 ciasta, rozłożyć w formie wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą (spód i brzegi), ponakłuwać widelcem, przykryć pergaminem, obciążyć grochem. Piec 15 minut w temp. 180°C, wystudzić. Groch i papier usunąć, temperaturę piekarnika podnieść do 200°C.
3. Jajka utrzeć z cukrem, zmiksować z pozostały mi składnikami masy. Na podpieczony spód wylać masę. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć, ułożyć na wierzchu kratkę z pozostałego ciasta, piec jeszcze 15 min. Jeśli góra zacznie się przypiekać, przykryć folią aluminiową. Wystudzić, wstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.