Tarta cytrynowa

Tarta będzie wytwornym deserem, jeśli udekorujesz ją nie kratką, a bezą. Ubij 4 białka z 20 dag cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Pianę rozłóż na wierzchu masy cytrynowej, piecz w temp. 180°C.
Tarta będzie wytwornym deserem, jeśli udekorujesz ją nie kratką, a bezą. Ubij 4 białka z 20 dag cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Pianę rozłóż na wierzchu masy cytrynowej, piecz w temp. 180°C. 123RF/PICSEL

Składniki

spód

  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • masło i bułka tarta do formy

masa cytrynowa

  • 5 jajek
  • 12 dag cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30-36 proc.
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • cukier puder do dekoracji
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?