Reklama

Tarta cytrynowa

Składniki spód

  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • masło i bułka tarta do formy

Składniki masa cytrynowa

  • 5 jajek
  • 12 dag cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30-36 proc.
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • cukier puder do dekoracji

1. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, dodać żółtko, sok i posiekane zimne masło, szybko zagnieść. Ciasto zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na ok. godzinę.

2. Rozwałkować 3/4 ciasta, rozłożyć w formie wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą (spód i brzegi), ponakłuwać widelcem, przykryć pergaminem, obciążyć grochem. Piec  15 minut w temp. 180°C, wystudzić. Groch i papier usunąć, temperaturę piekarnika podnieść do 200°C.

3. Jajka utrzeć z cukrem, zmiksować z pozostały mi składnikami masy. Na podpieczony spód wylać masę. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć, ułożyć na wierzchu kratkę z pozostałego ciasta, piec jeszcze 15 min. Jeśli góra zacznie się przypiekać, przykryć folią aluminiową. Wystudzić, wstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Reklama

Kiedy warto sięgnąć po kuracje z sody

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy