Tarta cytrynowa
Idealne połączenie kwaśnej cytryny ze słodyczą ciasta. Ciasto wyśmienite na ciepłe popołudnia.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy posiekane masło, jajko oraz mleko i krótko zagniatamy ciasto. Dno formy do tarty smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką. Ciastem wykładamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w 190°C.
2. Cytryny szorujemy szczoteczką, sparzamy i ścieramy skórkę (odrobinę zostawmy do dekoracji) oraz wyciskamy sok. Pozostałe jajka ucieramy z cukrem, dodajemy sok i skórkę z cytryny, roztopione, lekko przestudzone masło oraz śmietanę. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy jeszcze 40 minut. Po wystudzeniu ozdabiamy wiórkami skórki cytrynowej.
Zobacz także: