Reklama

Tarta cytrynowa pod bezą

Krucha i puszysta beza dostarcza niebiańskich doznań smakowych.

Składniki

  • 6 jajek,
  • szczypta soli,
  • 37,5 dag masła,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 25 dag mąki pszennej i 8 dag ziemniaczanej,
  • 375 ml soku z cytryny (7-8 cytryn),
  • 150 ml wytrawnego białego wina,
  • 15 dag brązowego cukru,
  • 17,5 dag cukru białego,
  • kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji,
  • mąka do oprószenia stolnicy,
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Posiekać nożem 12,5 dag masła z 2 żółtkami, 1-2 łyżkami zimnej wody, mąką, szczyptą soli i cukrem pudrem. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Potem na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim spód i brzegi natłuszczonej formy (śr. 28 cm). Spód ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-30 minut.

Sok cytrynowy zagotować z winem i brązowym cukrem, wlać rozmieszaną w 120 ml zimnej wody ziemniaczaną mąkę. Gotować 1-2 minuty. Pozostałe 4 żółtka wymieszać najpierw z 6 łyżkami gorącej masy, potem połączyć z resztą masy cytrynowej. Lekko ją przestudzić i wymieszać z resztą masła. Krem rozsmarować na upieczonym spodzie.

Reklama

Wstawić na 2 godziny do lodówki. Białka ubić na sztywno z białym cukrem. Bezę wyłożyć na środek tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10 minut. Gotowe ciasto ozdobić kandyzowaną skórką z cytryny.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy