Tarta cytrynowa pod bezą
Krucha i puszysta beza dostarcza niebiańskich doznań smakowych.
Składniki
- 6 jajek,
- szczypta soli,
- 37,5 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- 25 dag mąki pszennej i 8 dag ziemniaczanej,
- 375 ml soku z cytryny (7-8 cytryn),
- 150 ml wytrawnego białego wina,
- 15 dag brązowego cukru,
- 17,5 dag cukru białego,
- kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji,
- mąka do oprószenia stolnicy,
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Posiekać nożem 12,5 dag masła z 2 żółtkami, 1-2 łyżkami zimnej wody, mąką, szczyptą soli i cukrem pudrem. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Potem na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim spód i brzegi natłuszczonej formy (śr. 28 cm). Spód ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-30 minut.
Sok cytrynowy zagotować z winem i brązowym cukrem, wlać rozmieszaną w 120 ml zimnej wody ziemniaczaną mąkę. Gotować 1-2 minuty. Pozostałe 4 żółtka wymieszać najpierw z 6 łyżkami gorącej masy, potem połączyć z resztą masy cytrynowej. Lekko ją przestudzić i wymieszać z resztą masła. Krem rozsmarować na upieczonym spodzie.
Wstawić na 2 godziny do lodówki. Białka ubić na sztywno z białym cukrem. Bezę wyłożyć na środek tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10 minut. Gotowe ciasto ozdobić kandyzowaną skórką z cytryny.
Zobacz także: