Reklama

Reklama

Tarta dla wszystkich

Tarta z soczewicy zachwyci domowników.

Z mąki, masła, jajka, 1/2 łyżeczki soli, łyżki curry i dwóch łyżek zimnej wody zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią spożywczą, włożyć do lodówki, chłodzić 30 min. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do tarty (o średnicy 26 cm), zrobić rant wysokości trzech cm. Podpiec przez 15 minut w temp. 180°C. 

Soczewicę opłukać, gotować przez 15 minut, odcedzić. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać. Pomidory umyć, razem z szynką pokroić w kostkę. 

Jajka ubić ze śmietaną, dodać natkę, sól, pieprz, curry. Pomidory wymieszać z soczewicą i szynką, doprawić solą, pieprzem, oregano. Rozłożyć na podpieczonym cieście. Zalać jajkami z natką, na wierzchu posypać pestkami dyni. Piec jeszcze 40 min w temp. 180°C (przed końcem pieczenia temperaturę można podnieść do 200°C, żeby wierzch ładnie się zrumienił.

Reklama

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 4 jajka
  • 15 dag czerwonej soczewicy
  • 15 dag szynki
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka śmietany
  • 18 proc.
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • sól, pieprz, oregano
  • mąka
  • tłuszcz do formy

Zobacz także: 

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: tarta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy