Tarta dla wszystkich
Tarta z soczewicy zachwyci domowników.

Z mąki, masła, jajka, 1/2 łyżeczki soli, łyżki curry i dwóch łyżek zimnej wody zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią spożywczą, włożyć do lodówki, chłodzić 30 min. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do tarty (o średnicy 26 cm), zrobić rant wysokości trzech cm. Podpiec przez 15 minut w temp. 180°C.
Soczewicę opłukać, gotować przez 15 minut, odcedzić. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać. Pomidory umyć, razem z szynką pokroić w kostkę.
Jajka ubić ze śmietaną, dodać natkę, sól, pieprz, curry. Pomidory wymieszać z soczewicą i szynką, doprawić solą, pieprzem, oregano. Rozłożyć na podpieczonym cieście. Zalać jajkami z natką, na wierzchu posypać pestkami dyni. Piec jeszcze 40 min w temp. 180°C (przed końcem pieczenia temperaturę można podnieść do 200°C, żeby wierzch ładnie się zrumienił.
Składniki
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 4 jajka
- 15 dag czerwonej soczewicy
- 15 dag szynki
- 2 pomidory
- 1 szklanka śmietany
- 18 proc.
- 2 łyżki pestek dyni
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki przyprawy curry
- sól, pieprz, oregano
- mąka
- tłuszcz do formy
Zobacz także: