Tarta na bogato
Z boczkiem, łososiem lub orzechami. Wybierz swoją ulubioną.
Cebulowa z boczkiem
Składniki na 6 porcji: Ciasto: 200 g mąki, 100 g masła, szczypta soli, łyżka zimnej wody. Farsz: 150 g szynki, 700 g cebuli, 20 g masła, 2 duże jajka, 3 łyżki gęstej śmietany, 100 g startego żółtego sera, 100 g boczku wędzonego w plastrach, łyżeczka ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Przesianą mąkę, masło i szczyptę soli siekamy na stolnicy. Wlewamy łyżkę lodowatej wody, zagniatamy ciasto. 2. Ciastem wylepiamy natłuszczoną formę do tart o średnicy 24-26 cm. Wstawiamy na 50 minut do lodówki.
Na dużej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w talarki cebulę, dusimy 15 minut. Dorzucamy pokrojoną w kosteczkę szynkę i smażymy 5 minut. Farsz doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, studzimy. Dodajemy śmietanę, starty żółty ser i jajka. Mieszamy. Spód tarty zapiekamy 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C, wyjmujemy. Na ciasto wylewamy farsz, ozdabiamy plasterkami boczku i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 30 minut, aby farsz i boczek się zapiekły.
Przygotowanie: Mąkę i sól wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone masło. Siekamy nożem, a później krótko wyrabiamy palcami, aż utworzy się kruszonka. Zagniatamy w gładką kulę, dodając tyle wody, ile potrzeba, by ciasto nie było zbyt twarde. Schładzamy 30-40 minut w lodówce.
Ciasto dzielimy na 10 części. Foremki do tartaletek wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowanym ciastem wylepiamy formy, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią spożywczą, obciążamy np. grochem lub fasolą i pieczemy 15 minut w temperaturze 190 st. C.
W misce mieszamy starty ser, mleko, śmietanę, doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Farsz serowo-śmietankowy nakładamy do podpieczonych tartaletek, zapiekamy jeszcze 20 minut w temperaturze 190º st. C. Dekorujemy zwiniętymi plasterkami łososia i posypujemy szczypiorkiem.
Skład na 6 porcji: 200 g mąki, 100 g margaryny, 100 g mielonych orzechów włoskich, sól i pieprz, 1 czerwona papryka, 1 brokuł, 4 łyżki oliwy, po 100 g zielonego groszku i kukurydzy z puszki, 1 cebula, 2 marchewki, 5 jaj, 1/2 szklanki mleka, 100 g sera gouda.Przygotowanie: Mąkę, mielone orzechy włoskie, margarynę, 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i 4 łyżki lodowatej wody wyrabiamy na gładkie ciasto. Wkładamy na 50 minut do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wylepiamy jedną głębszą lub dwie płytkie blachy do pieczenia tart. Zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Na pozostałą rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w paski, przygotowaną paprykę, różyczki brokułów, pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, groszek i kukurydzę z puszki. Smażymy 10 minut. Podsmażone warzywa wykładamy na ciasto, posypujemy solą i pieprzem. Jajka mieszamy z mlekiem i startym żółtym serem. Zalewamy warzywa. Zapiekamy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C.