Tarta na kruchym spodzie
Agrest świetnie sprawdzi się w konfiturach i wypiekach. Jego lekko kwaskowaty smak orzeźwi w upalne dni.
Składniki
na ciasto
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 12 dag masła, zimnego, pokrojonego w kawałki
- 3 łyżki lodowatej wody
pozostałe
- 50 dag agrestu
- 5 łyżek cukru
- świeżo otarta skórka z połowy pomarańczy
- łyżeczka soku z cytryny
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- łyżka zmielonych migdałów
Sposób przygotowania:
1. Agrest oczyść i umieść w miseczce. Dodaj cukier, skórkę z pomarańczy i sok z cytryny. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na godzinę. Po tym czasie odlej powstały sok, a agrest delikatnie wymieszaj z mąką.
2. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą, dodaj masło i 3 łyżki wody. Składniki posiekaj nożem na kruszonkę, następnie szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez godzinę.
3. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na kształt placka o średnicy około 30 cm. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zostaw 5 cm od brzegu na zawinięcie go do środka). Rozwałkowane posyp migdałami. Wyłóż agrest, a brzegi ciasta zawiń do środka.
4. Piecz w temp. 200°C przez 40 minut, aż ciasto się zezłoci (w połowie pieczenia można zmniejszyć temp. do 180°C).
Zobacz także: