Tarta pachnąca cynamonem
Zimą świeże jabłka nie smakują tak dobrze. Ale w innej wersji – zapieczone w cieście w towarzystwie aromatycznych przypraw, zachwycą twoje podniebienie.

Składniki
- 200 g mąki pszennej
- pół kostki masła
- 200 g cukru do wypieków
- 1 żółtko
- 5 dużych kwaśnych jabłek (typu Reneta)
- konfitura morelowa
- gwiazdki anyżowe
- laska cynamonu do ozdoby
- pół łyżeczki cynamonu
1. Na stolnicę wsyp mąkę, zrób wgłębienie i dodaj posiekane chłodne masło. Wsyp cukier oraz żółtko i zagnieć kruche ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. 2. Tortownicę wysmaruj porządnie masłem. Zimne ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz przez 15 minut w temperaturze 180˚C. 3. W tym czasie jabłka umyj, wytrzyj. Nie obieraj ze skórki. Pokrój je na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. 4. Formę wyjmij i na cieście równo rozprowadź grubą warstwę konfitury morelowej. 5. Poukładaj plasterki jabłek w ten sposób, aby utworzyły ładny wzór. Posyp je odrobiną cukru i cynamonu. Środek tarty ozdób anyżem i laską cynamonu. Piecz całość ok. 25 minut w temperaturze 200˚C.Zobacz także: