Reklama

Tarta pachnąca cynamonem

Zimą świeże jabłka nie smakują tak dobrze. Ale w innej wersji – zapieczone w cieście w towarzystwie aromatycznych przypraw, zachwycą twoje podniebienie.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • pół kostki masła
  • 200 g cukru do wypieków
  • 1 żółtko
  • 5 dużych kwaśnych jabłek (typu Reneta)
  • konfitura morelowa
  • gwiazdki anyżowe
  • laska cynamonu do ozdoby
  • pół łyżeczki cynamonu

1. Na stolnicę wsyp mąkę, zrób wgłębienie i dodaj posiekane chłodne masło. Wsyp cukier oraz żółtko i zagnieć kruche ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. 

2. Tortownicę wysmaruj porządnie masłem. Zimne ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz przez 15 minut w temperaturze 180˚C. 

3. W tym czasie jabłka umyj, wytrzyj. Nie obieraj ze skórki. Pokrój je na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. 

4. Formę wyjmij i na cieście równo rozprowadź grubą warstwę konfitury morelowej. 

5. Poukładaj plasterki jabłek w ten sposób, aby utworzyły ładny wzór. Posyp je odrobiną cukru i cynamonu. Środek tarty ozdób anyżem i laską cynamonu. Piecz całość ok. 25 minut w temperaturze 200˚C.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy