Tarta pachnąca cynamonem
Zimą świeże jabłka nie smakują tak dobrze. Ale w innej wersji – zapieczone w cieście w towarzystwie aromatycznych przypraw, zachwycą twoje podniebienie.
1. Na stolnicę wsyp mąkę, zrób wgłębienie i dodaj posiekane chłodne masło. Wsyp cukier oraz żółtko i zagnieć kruche ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
2. Tortownicę wysmaruj porządnie masłem. Zimne ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz przez 15 minut w temperaturze 180˚C.
3. W tym czasie jabłka umyj, wytrzyj. Nie obieraj ze skórki. Pokrój je na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki.
4. Formę wyjmij i na cieście równo rozprowadź grubą warstwę konfitury morelowej.
5. Poukładaj plasterki jabłek w ten sposób, aby utworzyły ładny wzór. Posyp je odrobiną cukru i cynamonu. Środek tarty ozdób anyżem i laską cynamonu. Piecz całość ok. 25 minut w temperaturze 200˚C.
Zobacz także: