Tarta rustykalna

Sezon na gruszki trwa! Możesz je wykorzystać do pysznej tarty rustykalnej.

Jeżeli nie odpowiadają ci gruszki możesz wybrać inne ulubione owoce np. jabłka
Jeżeli nie odpowiadają ci gruszki możesz wybrać inne ulubione owoce np. jabłka123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g zimnego masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

dodatkowe:

  • 5-6 gruszek
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 żółtko
20 min
8

Sposób przygotowania:

1. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, posiekaj nożem. Dodaj żółtko oraz wodę. Szybko zagnieć jednolite ciasto (jeśli będzie za suche, dodaj odrobinę więcej zimnej wody a jeśli zbyt lepkie - więcej mąki). Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę. 

2. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w grube plastry. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. 

3. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy ok. 25 cm i grubości ok. 5 mm. Ułóż na blasze do pieczenia. Rozłóż gruszki, zostawiając około trzy centymetry wolnego ciasta. Brzegi ciasta zawiń tak, aby przykryły część owoców. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 40-45 minut w temperaturze 190°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Zobacz także:

Co Rafał Cieszyński szepcze do ucha Marcie Wierzbickiej?Styl.pl/materiały prasowe
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?