Tarta rustykalna
Sezon na gruszki trwa! Możesz je wykorzystać do pysznej tarty rustykalnej.

Składniki
na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g zimnego masła lub margaryny
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
dodatkowe:
- 5-6 gruszek
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 żółtko
Sposób przygotowania:
1. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, posiekaj nożem. Dodaj żółtko oraz wodę. Szybko zagnieć jednolite ciasto (jeśli będzie za suche, dodaj odrobinę więcej zimnej wody a jeśli zbyt lepkie - więcej mąki). Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
2. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w grube plastry. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem.
3. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy ok. 25 cm i grubości ok. 5 mm. Ułóż na blasze do pieczenia. Rozłóż gruszki, zostawiając około trzy centymetry wolnego ciasta. Brzegi ciasta zawiń tak, aby przykryły część owoców. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 40-45 minut w temperaturze 190°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Zobacz także: