Tarta serowa
1. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Wylep nim dno i boki formy do tarty. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Spód ciasta nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp 2-3 garście fasoli. Piecz 15 min, następnie usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze ok. 10 min.
2. Do twarogu dodaj śmietankę, proszek budyniowy lub mąkę ziemniaczaną, jajka i oba cukry. Zmiksuj. Morele pokrój w ćwiartki. Masę serową wylej na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż kawałki moreli. Piecz ok. 40 min w temp. 170°C. Przed podaniem udekoruj wierzch płatkami migdałowymi i oprósz cukrem pudrem.
Zobacz również: