Reklama

Tarta szpinakowa z ricottą

Smaczna i kolorowa. Niezwykle efektownie prezentować się będzie na talerzu. Podawaj ją na ciepło lub na zimno.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 450 g świeżego szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 250 g startego parmezanu
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ciasto francuskie rozwiń, rozmroź w temperaturze pokojowej. Formę na tartę o śr. 28 cm wyłóż pergaminem. Wylep ciastem i odetnij wystające krawędzie. 

2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć szpinak i duś, aż odparuje woda. W misce wymieszaj ricottę z jajkami i startym parmezanem. Dopraw solą i pieprzem. Do masy dodaj szpinak i lekko przemieszaj. Wyłóż na ciasto w formie, zostawiając wolne brzegi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 30-35 minut.

Zobacz także:

Reklama


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy