Tarta szpinakowa z ricottą
Smaczna i kolorowa. Niezwykle efektownie prezentować się będzie na talerzu. Podawaj ją na ciepło lub na zimno.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 450 g świeżego szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 250 g startego parmezanu
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ciasto francuskie rozwiń, rozmroź w temperaturze pokojowej. Formę na tartę o śr. 28 cm wyłóż pergaminem. Wylep ciastem i odetnij wystające krawędzie.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć szpinak i duś, aż odparuje woda. W misce wymieszaj ricottę z jajkami i startym parmezanem. Dopraw solą i pieprzem. Do masy dodaj szpinak i lekko przemieszaj. Wyłóż na ciasto w formie, zostawiając wolne brzegi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 30-35 minut.
Zobacz także: