Reklama

Tarta wysiłku warta

Jest czasochłonna, to prawda. Ale opłaca się ją zrobić, bo efekt zaskoczy wszystkich biesiadników.

Serowa ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje: Ciasto: po 10 dag twarogu, masła i mąki, 1 jajko, 5 łyżek zimnej wody. Farsz: 40 dag mrożonego lub 70 dag świeżego szpinaku, 6 jajek, 2 ząbki czosnku, 2 średnie cebule, masło do smażenia, 2 pomidory, 20 dag fety, 300 ml śmietany 30%, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Ze składników szybko zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną formę. Ponakłuwać widelcem, piec 15 minut w temperaturze 180°C.

Na maśle zeszklić posiekany czosnek i cebulę. Dodać szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę smażyć wszystko razem i wyło-żyć na podpieczoną tartę. Przy brzegach ułożyć plastry pomidorów, a pośrodku umieścić pokrojoną w kostkę fetę.

Reklama

Jajka zmiksować ze śmietaną, doprawić. Zalać tartę. Piec 30 minut w temperaturze 175°C

Rybna z pomidoram

Składniki na 4 porcje: 15 dag mąki, 10 dag zimnego masła, 3 łyżki oliwy, 5 jajek, 1/2 kg filetów rybnych, 100 ml śmietany, 10 dag bobu, 2 duże pomidory, 2-4 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz, świeży tymianek do dekoracji.

Posiekać mąkę z masłem, dodać oliwę, jajko, szczyptę soli i tyle zimnej wody, ile będzie trzeba. Szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

Rozmrożoną i osuszoną rybę pokroić na kawałki, pomidory na cząstki. Bób ugotować i wyłuskać. Ciasto rozwałkować, włożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w temperaturze 200°C.

Jajka połączyć ze śmietaną i serem, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć rybę, bób i pomidory, zalać sosem śmietanowym. Piec dalej około 20 minut. Tartę podawać udekorowaną gałązkami tymianku.

Tarta grzybowa

Składniki na 4 porcje: Ciasto: 30 dag mąki, 15 dag zimnego masła, 4 łyżki zimnej wody, szczypta soli. Farsz: 4 jajka, 1 szklanka śmietany 30%, 2 łyżki masła, 40 dag świeżych grzybów, 1-2 cebule, gałązka rozmarynu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Mąkę posiekać z masłem, dodać wodę i sól, szybko zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać grzyby i listki rozmarynu. Smażyć kilka minut, doprawiając solą i pieprzem. Dodać śmietanę, zmniejszyć ogień, przykryć, dusić do lekkiego zgęstnienia. Dodać roztrzepane jajka i natkę.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę do tart. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 200°C. Po tym czasie wyłożyć na ciasto uprzednio przygotowany farsz i piec dalsze 15-20 minut. Podawać tartę udekorowaną świeżymi ziołami.

Z szynką i szparagami

Składniki na 4-6 porcji: 20 dag mąki, 10 dag zimnego masła, 2 żółtka, 1 pęczek białych szparagów, 10 dag szynki, 2 pomidory, 200 ml śmietany, 4 jajka, natka pietruszki, 10 dag żółtego sera, sól, pieprz.

Zagnieść ciasto z mąki, masła, żółtek, wody i szczypty soli. Wstawić na godzinę do lodówki.

Szparagi umyć, obrać, odciąć twarde końcówki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 10 minut. Szynkę pokroić w cienkie plastry, pomidory w ósemki.

Wyłożyć ciastem formę do tart, piec 15 minut w 200°C. Rozłożyć na cieście szparagi i szynkę. Śmietanę roztrzepać z jajami, wymieszać z natką. Zalać tartę, na wierzchu ułożyć pomidory, posypać tartym serem. Piec 30 minut w temp. 200°C.


Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: tarta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy