Tarta z boczkiem i bobem
Przepis idealny na oryginalną kolację- tarta, w której głównej rolę odgrywa bób i boczek.
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, masła, jednego jajka, szczypty soli oraz 2 łyżek zimnej wody krótko wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
2. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie wylepiamy ją ciastem, nakłuwamy dno i pieczemy ok. 10 minut w 180°C.
3. Pozostałe jajka mieszamy z mlekiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Szpinak myjemy. Boczek kroimy w paski. Na podpieczonym cieście rozkładamy bób, boczek oraz szpinak, zalewamy masą jajeczną i układamy tymianek. Pieczemy 20 minut.
Zobacz także: