Tarta z borówkami i delikatnym kremem
Składniki
na kruche ciasto
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 10 dag masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
- sól
- bułka tarta i masło do formy
na krem
- 20 dag masła
- 2 szklanki mleka 3,2 proc.
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
na bitą śmietanę
- 250 ml słodkiej śmietanki 30 - 6 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- fix do śmietany
do dekoracji
- 25 dag borówek
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, przesiekać z zimnym masłem, dodać śmietanę, żółtka, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą, odstawić do zamrażalnika na ok. pół godziny. Schłodzone ciasto rozłożyć w formie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą, nakłuć widelcem, piec ok. 20-25 min w temp. 190ºC, wystudzić.
3/4 szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, pozostałe mleko zagotować w rondlu z dodatkiem cukru zwykłego i waniliowego. Do wrzącego mleka wlać mleko z proszkiem budyniowym, mieszać, aż do zgęstnienia, odstawić do wystygnięcia, przykrywając rondel pokrywką.
Miękkie masło utrzeć na puch mikserem na najwyższych obrotach, dodając porcjami - łyżka po łyżce - przygotowany wcześniej budyń. Krem schłodzić.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając porcjami przesiany cukier puder. Usztywnić fiksem. Schłodzić.
Na podpieczonym spodzie rozłożyć część owoców, przykryć kremem budyniowym, bitą śmietaną i owocami. Przed podaniem dobrze schłodzić.
Zobacz także: