Reklama

Tarta z borówkami i delikatnym kremem

Składniki na kruche ciasto

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • sól
  • bułka tarta i masło do formy

Składniki na krem

  • 20 dag masła
  • 2 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na bitą śmietanę

  • 250 ml słodkiej śmietanki 30 - 6 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • fix do śmietany

Składniki do dekoracji

  • 25 dag borówek

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, przesiekać z zimnym masłem, dodać śmietanę, żółtka, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą, odstawić do zamrażalnika na ok. pół godziny. Schłodzone ciasto rozłożyć w formie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą, nakłuć widelcem, piec ok. 20-25 min w temp. 190ºC, wystudzić. 

3/4 szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, pozostałe mleko zagotować w rondlu z dodatkiem cukru zwykłego i waniliowego. Do wrzącego mleka wlać mleko z proszkiem budyniowym, mieszać, aż do zgęstnienia, odstawić do wystygnięcia, przykrywając rondel pokrywką.

Reklama

Miękkie masło utrzeć na puch mikserem na najwyższych obrotach, dodając porcjami - łyżka po łyżce - przygotowany wcześniej budyń. Krem schłodzić. 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając porcjami przesiany cukier puder. Usztywnić fiksem. Schłodzić. 

Na podpieczonym spodzie rozłożyć część owoców, przykryć kremem budyniowym, bitą śmietaną i owocami. Przed podaniem dobrze schłodzić.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy