Reklama

Tarta z cebulą, bekonem i czerwonym pieprzem

Tarty najlepiej smakują (i dobrze się kroją) lekko ostudzone. Wytrawne tarty można przygotować z różnymi składnikami. Warto dodać do nich sezonowe warzywa, lekki drób lub kawałki ryby.

Składniki na spód

  • 130 g mąki pszennej
  • 130 g mąki orkiszowej
  • 130 g masła
  • żółtko
  • szczypta soli
  • 4 łyżki lodowatej wody

Składniki na nadzienie

  • 4 cebule
  • 12 plastrów bekonu
  • 40 g masła
  • 200 g śmietany 30 proc.
  • 3 jajka
  • 100 g sera gruyere
  • sól
  • czerwony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mąki i sól wysyp na stolnicę, posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko, wlej wodę i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim formę. Piecz w 180 st. C przez 10 minut. 

2. Cebule obierz, posiekaj i podsmaż na maśle razem z pokrojonym bekonem. Lekko ostudź i wymieszaj ze śmietaną, jajkami, startym serem, solą i połową rozgniecionego pieprzu. 

3. Piecz w 170 st. C przez 35 min. Udekoruj pieprzem.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy