Tarta z cebulą, bekonem i czerwonym pieprzem
Tarty najlepiej smakują (i dobrze się kroją) lekko ostudzone. Wytrawne tarty można przygotować z różnymi składnikami. Warto dodać do nich sezonowe warzywa, lekki drób lub kawałki ryby.

Składniki
na spód
- 130 g mąki pszennej
- 130 g mąki orkiszowej
- 130 g masła
- żółtko
- szczypta soli
- 4 łyżki lodowatej wody
na nadzienie
- 4 cebule
- 12 plastrów bekonu
- 40 g masła
- 200 g śmietany 30 proc.
- 3 jajka
- 100 g sera gruyere
- sól
- czerwony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mąki i sól wysyp na stolnicę, posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko, wlej wodę i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim formę. Piecz w 180 st. C przez 10 minut.
2. Cebule obierz, posiekaj i podsmaż na maśle razem z pokrojonym bekonem. Lekko ostudź i wymieszaj ze śmietaną, jajkami, startym serem, solą i połową rozgniecionego pieprzu.
3. Piecz w 170 st. C przez 35 min. Udekoruj pieprzem.
Zobacz także: