Tarta z cebulą, bekonem i czerwonym pieprzem

Tarty najlepiej smakują (i dobrze się kroją) lekko ostudzone. Wytrawne tarty można przygotować z różnymi składnikami. Warto dodać do nich sezonowe warzywa, lekki drób lub kawałki ryby.

Podstawą pysznej tarty jest ciasto, do którego należy dodać zimne masło. Oprócz soli, możesz wsypać także trochę słodkiej papryki lub oregano
Podstawą pysznej tarty jest ciasto, do którego należy dodać zimne masło. Oprócz soli, możesz wsypać także trochę słodkiej papryki lub oregano123RF/PICSEL

Składniki

na spód

  • 130 g mąki pszennej
  • 130 g mąki orkiszowej
  • 130 g masła
  • żółtko
  • szczypta soli
  • 4 łyżki lodowatej wody

na nadzienie

  • 4 cebule
  • 12 plastrów bekonu
  • 40 g masła
  • 200 g śmietany 30 proc.
  • 3 jajka
  • 100 g sera gruyere
  • sól
  • czerwony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mąki i sól wysyp na stolnicę, posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko, wlej wodę i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim formę. Piecz w 180 st. C przez 10 minut.

2. Cebule obierz, posiekaj i podsmaż na maśle razem z pokrojonym bekonem. Lekko ostudź i wymieszaj ze śmietaną, jajkami, startym serem, solą i połową rozgniecionego pieprzu.

3. Piecz w 170 st. C przez 35 min. Udekoruj pieprzem.

Zobacz także:

Tarta z grzybamiStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas